Cijepljenje trešnje

Ukoliko u našoj okolici raste i rodi stablo ukusnih trešanja, a željeli bismo u svojem dvorištu ili voćnjaku rado imati takvu voćku i pri tome ju sami nacijepili, bilo bi dobro da se držimo sljedećih smjernica:
1. Odabrati dobru i odgovarajuću podlogu
2. Nabaviti i odabrati kvalitetnu plemku željene trešnje
3. Odabrati vrijeme i način cijepljenja
4. Pripremiti kvalitetan i primjeren pribor za cijepljenje

Odabir podloge
Ukoliko želimo nacijepiti neku od starih sorti trešanja i nije nam bitna veličina stabla, najbolja podloga će zasigurno biti sijanac divlje trešnje ili mladica divlje trešnje pronađena u prirodi te presađena na željenu poziciju. Ako želimo sami uzgojiti podlogu iz koštice trebamo ovladati postupkom naklijavanja odnosno stratifikacije.
Sjemenke divlje trešnje imaju vrlo tanku opnu koštice i zbog toga su vrlo osjetljive za rast iz koštice i uzgoj.
Nakon provedenog postupka stratifikacije, koštice trešnje sadimo u proljeće na otvorenom prostoru u gredice na dubinu 3 – 4 cm uz dodatak nepranog pijeska i supstrata.

Plemka trešnje
Trešnja je voćka koja rano kreće s vegetacijom pa je plemke najbolje uzimati sa stabla u 2. mjesecu (veljači). Uzimamo jednogodišnje grančice, po mogućnosti s vrha stabla. Plemke umotamo u papir ovlažen prokuhanom i ohlađenom kišnicom. Plemke zatim stavljamo u PVC vrećice koje probušimo na nekoliko mjesta kako se plemka ne bi upljesnivila i pohranjujemo ju te čuvamo na temperaturi 3 – 5 ⁰C (najbolje u frižideru).

Vrijeme i način cijepljenja
Kao i kod ostalog voća, za visok postotak uspješnosti cijepljenja važno je odrediti dobar termin samog cijepljenja. Trešnju možemo cijepiti:
• U rano proljeće, metodom na raskol ili engleski spoj
• Početkom lipnja, metodom umetanja pupa pod koru
• Od sredine kolovoza do početka rujna, metodom čipiranja

Odabir pribora
Za cijepljenje trešnje će vam od alata biti potrebni nož, škare, folija/tkanina/traka za zamatanje te vosak.