Gavez - Crni korijen

Loše životne navike, nekretanje i loša prehrana dovode do određenih zdravstvenih problema a jedan od njih je i bol u koljenu, bol u kuku, bol u ramenu, bol u kralježnici i općenito bol zglobova. Većina ljudi zatraži pomoć liječnika/reumatologa. Liječnik im predlaže medicinsku obradu, RTG, MR ili nešto slično. Nakon toga ih upućuje na fizikalnu terapiju. Nakon terapijskog tretmana simptomi se ubrzo ponovno pojave te pacijent ponovno posjećuje liječnika i sve počinje iz početka. Taj problem su u prošlosti najbolje rješavali seljaci/zemljoradnici koristeći biljku Gavez. Gavez je za zemljoradnika bila vrlo važna biljka, na zemlji se bolje radilo bez bolova u zglobovima. Gavez se koristio i kod prijeloma ruke ili noge. Slomljeni dio se imobilizirao dašćicama a na slomljeno mjesto se naribao Gavez. To se sve zamotalo i ostavilo desetak dana. Nakon desetak dana kosti su u većini slučajeva zarasle i boli gotovo nije i bilo.

Gavez je ljekovita biljka. Raste uz puteve, po livadama, visine do jednog metra. Lako je prepoznatljiv po plavo-ljubičastom cvijetu i širokom specifičnom lagano hrapavom listu. Gavez cvate od svibnja do kolovoza.
Od Gaveza koristimo korijen koji je najljekovitiji te list i cvijet. Korijen koristimo tokom zime dok nema vegetacije jer je u tom razdoblju najljekovitiji.
Gavez je biljka vrlo osjetljiva na mraz. Da biste mogli iskopati korijen Gaveza tokom zime, biljku morate na neki način označiti jer će prvi jesenski mraz listovima i cvijetu toliko naštetiti da biljka više neće biti prepoznatljiva.
Korijen možete koristiti tako da ga, nakon što ste ga iskopali i oprali mekanom četkicom pazeći da ne oštetite crnu tanku ovojnicu korijena, naribate u količini jednog rukohvata na PVC foliju. Na korijen kapnete par kapi alkohola, obrišete bolno mjesto (koljeno) alkoholom i preko bolnog mjesta zamotate PVC foliju sa Gavezom. To držite na bolnom mjestu 24 sata. Nakon 20 sati pojavit će se svrbež, znak da Gavez djeluje. Već nakon prvog tretmana osjetit ćete poboljšanje a nakon 2-3 tretmana bol će nestati i poboljšanje će biti trajno.
Tokom vegetacije hranjive tvari se nalaze u listu i u cvijetu. List i cvijet izgnječite, rukama, i istim postupkom stavite na bolno mjesto.
Od lista i cvijeta možete napraviti vrlo kvalitetnu tinkturu. Staklenku napunite zgnječenim listom i cvijetom, prelijte alkoholom (možda rakijom) i koristite za masažu bolnih mjesta.
Prijatelj, motociklist, imao je velikih bolova u ramenu, zbog upale tetive. Lječnička, odnosno liječničke terapije, nisu pomogle. Nakon 2 tretmana od 24 sata ribanim Gavezom bol je trajno nestala.
Bol u kralježnici riješit ćete tako da korijen Gaveza naribanog na PVC foliji stavite na leđni pojas, sa zatvaračem, položite ga na krevet i pažljivo legnete da vam Gavez prekrije bolno mjesto. Nakon jednog sata Gavez se pretvori u „palačinku“, zalijepi se za leđa i pojas se može skinuti. Nosite tako Gavez 24 sata.
Mast od Gaveza je učinkovita kao ad hoc rješenje, međutim svježi korijen i list su daleko bolji izbor.