Jabučni ocat

Jabučni ocat je zasigurno jedan od najboljih i najzdravijih izbora za pripremu salata. Uloga jabučnog octa za ljudsko zdravlje je gotovo neprocjenjiva. Redovitom konzumacijom jedne žlice octa svakog jutra vaš će organizam popraviti opće stanje. U početku krenite sa manjom dozom kako bi se probavni sustav navikao. Smatrajte to terapijom koja traje dvadesetak dana.
Naravno, da bi jabučni ocat bio lijek, treba ga proizvesti od eko prihvatljivih jabuka i pravilno izvesti tehnološki proces proizvodnje. Najkvalitetniji ocat proizvest ćete od starih sorti jabuka kao što su Božićnica, Bogovac ili divljih jabuka pronađenih u prirodi.


Postupak proizvodnje

Jabuke treba razdrobiti i pri tome izbjegavati rezanje. Moj djed je drvenim čekićem, na drvenom panju, u drvenoj posudi, razbijao jabuke. Na taj se način oslobađa veća količina soka. Potom, jabuke treba isprešati i odmah odvojiti iscjeđeni sok. Sok nikako ne valja ostaviti na komu jer će u tom slučaju doći do brzog razvoja gljivica kiselosti. Tako biste preskočili vrlo važan proces alkoholnog vrenja kojim dobivate kvalitetu i postojanost octa.
Sok staviti na postupak vrenja, najbolje u velikim staklenim bocama, dakle ne u inoxu, plastici ili drvu od kojeg ocat može povući nepoželjne supstance ili neugodne mirise.
Važno je da prvo alkoholno vrenje bude na temperaturi od 15 do 18 stupnjeva kako biste dobili jabučno vino. Takvo vino sadrži 6% do 8% akohola. Zbog manje količine alkohola i veće temperature dolazi do octenog vrenja.
Za octeno vrenje najbolje su temperature od 18 do 23 stupnja.