Ganoderma - hrastova sjajnica

Hrastova sjajnica, ganoderma (lat. ganoderma lucidum) je iznimno ljekovita gljiva koju možete pronaći u prirodi. Par primjeraka smo i mi pronašli na jednom stablu. Isto tako se može uzgojiti u kontroliranim uvjetima.

Iako nosi ime hrastova sjajnica često ćemo ju pronaći na panju bukve ili neke druge bjelogorice.
U našim šumama nalazimo ganodermu pfeifferi i lucidum. Pfeifferi obično nalazimo u kolonijama više gljiva od kojih neke mogu biti u promjeru i do četrdeset centimetara.
Lucidum pak više nalazimo pojedinačno, a prepoznajemo je po stabljici dužine pet do deset centimetara i promjera klobuka desetak centimetara.
Kada pronađete svoju ganodermu pokušajte zapamtiti lokaciju, jer ćete gljivu gotovo sigurno na istom panju pronaći i sljedeće godine.

Gljiva kao lijek.

Ljekovitost ganoderme je poznata iz vremena kad ljudima nije bila dostupna medicinska pomoć, već su bili prisiljeni sami za svoje zdravstvene tegobe tražiti rješenja iz prirode.
Tako se vremenom stvorilo vjerovanje u iznimnu ljekovitost ove gube. Ukoliko je pronađete u šumi, svakako ju uberite i iskoristite za pripremu čaja ili tinkture.
Ukoliko imate ozbiljnih zdrastvenih problema, gljivu je najbolje upotrijebiti na način da uvečer u 1 litru hladne vode stavite prstohvat sušene ganoderme i ostavite preko noći, te ujutro kuhate na laganoj vatri pola sata.
Kada se čaj prohladi, u čaj dodajte 20 - 30 ml. alkoholne tinkture od ganoderme, iscjedite jedan limun i pijete kao terapiju sljedećih dvadeset dana. U svakom slučaju će pomoći više od kapsula i komercijalnih pripravaka koji se nude na tržištu po ne baš maloj cjeni. I još nešto; u liječenju ganodermom je ključno i sljedeće, a to je vjerovanje. Jer bez vjerovanja nema ni ozdravljenja.