Cijepljenje ruža

Kako smo u rubrici "Ukrasno bilje" u prethodnom članku pisali na temu Podloga za cijepljenje ruža, ovdje ćemo opisati sam postupak cijeljenja ruža na vašu unaprijed odabranu i pripremljenu podlogu. Za početak trebamo odabrati adekvatnu podlogu i plemku (granu s pupom željene vrste ruže) uz uvjet da su obje grane identične ili slične veličine poprečnog presjeka.Oko podloge, pri dnu biljke, uklonimo sve grane i izboje osim onih koju smo odlučili ostaviti za cijepljenje. Uz podlogu zabijemo štap u zemlju i podlogu na štap učvristimo špagom ili drugim sredstvom za vezivanje i na barem dvije pozicije; ispod i iznad mjesta određenog za postavljanje pupa. Ovo je bitno napraviti jer će zbog zarezivanje kore podloge doći do slabljenja biljke i pri sljedećem malo jačem vjetru, podloga će se slomiti pa će sam postupak cijepljenja propasti.

Oko mjesta skidanja pupa na plemki i mjesta postavljanja pupa na podlozi uklanjamo bodlje s razlogom da bismo si osigurali manevarski prostor za bezbolniju i kvalitetniju pripremu mjesta za skidanje i postavljanja pupa. S odabranog pupa uklanjamo list, a ostavljamo peteljku dužine oko 1cm.

Kada smo odradili sve ove pripreme, počinjemo s postupkom izrezivanja i usađivanja pupa. Sam postupak treba biti vremenski što kraći kako cijepno mjesto i sam pup ne bi bili dugo izloženi oksidaciji i isušivanju površine, što će bitno utjecati na rezultat cijepljenja. Također, gotovo idealno preklapanje površina na podlozi i na pupu će znatno utjecati na bolje zacijeljivanje pupa s podlogom, no brzina i kvaliteta obrade mjesta na podlozi i oblika površine pupa dolaze s praksom i iskustvom, u što ćete se brzo sami uvjeriti.

Kada smo urezali podlogu i izrezali pup, usađujemo pup u podlogu i zamatamo ga trakom za cijepljenje. Umjesto trake za cijepljenje, kao odličan rekvizit će nam poslužiti kuhinjska prianjajuća folija koju unaprijed izrežemo u tubicu dužine 2 - 3cm. Pup počinjemo omotavati trakicom ili folijom oko plemke od dna prema vrhu pupa, obilazeći peteljku lista koju smo ostavili na pupu nakon uklanjanja lista. Nakon laganog omotavanja dna i vrha pupa, zadnjim krugovima trake ili folije omotavamo i samu peteljku lista. Ovime smo završili postupak cijepljenja, uz napomenu da nakon 20 dana s podloge treba ukloniti traku ili foliju laganim vertikalnim zarezivanjem iste do korice podloge, čime oslobađamo pup za daljnje razvijanje. Ako je postupak cijepljena bio uspješan, nakon skidanja folije se jasno vidi pup srastao na podlogu. Sljedeće godine u početku vegetaciju uklonite ostatak podloge neposredno iznad pupa kako bi biljka nastavila rasti u željenoj nijansi plemke kroz zacijeljeni pup.

Video tutorijal za postupak cijepljenja ruža: